پی‌ وی‌ سی را بهتر بشناسید (کاربردها در ساختمان، انواع پی‌ وی‌ سی)

پی‌ وی‌ سی را بهتر بشناسید

(کاربردها در ساختمان، انواع پی‌ وی‌ سی و…..)

نام کامل آن  poly vinyl chloride است یک فرآورده صنعتی و یکی از پلیمرهای ترموپلاستیک به شمار می‌رود که امکان تولید آن به صورت سخت و انعطاف پذیر و نرم وجود دارد. در حال حاضر این محصول یکی از پرارزش‌ترین و پراستفاده‌ترین محصولات در صنعت پتروشیمی بوده و مواد و کاربردهای آن بی‌شمار و متنوع‌اند. پی‌ وی‌ سی قیمت مناسبی داشته و از سوی دیگر کاربری آن آسان است. به همین دلیل از این محصول پلیمری در صنعت ساختمان سازی و دیگر صنایع استفاده‌های فراوانی به عمل می‌آید. در حال حاضر این پلیمر به جایگزین بسیار مناسبی برای مصالح سنتی از قبیل چوب، سیمان، سفال و….. در صنعت ساخت و ساز تبدیل شده است.

pvc جایگزین چوب، سفال، و سیمان
 

کاربردهای پی‌ وی‌ سی در ساختمان چیست؟

کاربردهای پلی وینیل کلراید در بخش‌های مختلف ساختمان و فرآیند ساخت و ساز بی‌شمار و متنوع است. در ادامه به برخی از این موارد اشاره کرده‌ایم.

  • کاربرد پی‌ وی‌ سی برای ساخت درب و پنجره دوجداره
  • تولید سقف کاذب و کف کاذب
  • تولید دیوارپوش‌ها
  • ساخت انواع مختلف مبلمان
  • ساخت لوازم خانگی
  • ساخت کابینت آشپزخانه و سرویس بهداشتی، انواع کمد و میز
  • ساخت انواع لوله‌های ‌آب و فاضلاب و کانال‌ها
  • تولید روکش سیم و کابل و….

.پی‌ وی‌ سی چگونه تولید می‌شود؟

افرادی که می‌خواهند پی‌وی‌سی را بهتر بشناسند باید بدانند که این محصول پرمصرف چگونه تولید می‌شود و فرآیند ساخت آن به چه نحوی است.

لازم است بدانید که تولید کنندگان می‌توانند این ماده پر مصرف را به راحت‌ترین شکل ممکن و با استفاده از انواع مختلفی از مواد افزودنی و نرم کننده‌های متفاوت تولید کرده و به محصولات با ساختارهای مختلف و ویژگی‌های متنوع دست پیدا کنند تا قابل استفاده برای مصارف و صنایع گوناگون باشند. از جمله فیلم‌های نرم و با انعطاف بالا یا قطعات و تجهیزات سخت و محکم.

به این نکته نیز دقت داشته باشید که فرآیند و روش تولید پی‌ وی‌ سی..

تولید pvc

به محصول نهایی نیز بستگی دارد. به گونه‌ای که می‌توانند آن را با روش‌های اکستروژنی فراهم ساخته و انواع مختلف لوله‌های آب و فاضلاب محکم و مقاوم، کابل‌ها، پروفیل‌ها و….. را به دست آورند و یا به گرانول سازی دست بزنند.

در حالت معمول تولید کنندگان برای تولید توپ از روش پوشش دهی استفاده می‌کنند و برای ساخت دستکش روش غوطه وری مناسب‌ترین گزینه به نظر می‌رسد. افرادی که می‌خواهند قطعات پیچیده و فنی تولید کنند باید از روش‌های تزریقی و فشاری کمک بگیرند.

مهمترین مزایا و ویژگی‌های پلی وینیل کلراید چیست؟

یکی از مهمترین دلایلی که باعث شده استفاده از پلی وینیل کلراید در مصارف مختلف با افزایش قابل توجهی روبرو شود، ویژگی‌های مثبت و مزایای این ماده پلیمری است. حواستان به این نکته باشد که پی‌ وی‌ سی در مقایسه با دیگر پلاستیک‌ها با تراکم بالاتری ساخته شده و از سوی دیگر قیمت و هزینه پایینی دارد.

با این حال سختی بالایی داشته و مقاومت آن در برابر آسیب‌هایی مانند سایش قابل توجه است. تولید کنندگان در فرایند ساخت و ساختار انواع پی‌ وی‌ سی از درصد کلر بالا استفاده می‌کنند. به همین دلیل محصول به دست آمده نهایی از خاصیت خود خاموش شوندگی برخوردار خواهد بود.

حتمی بخوانید   مشخصات ورق پی وی سی (PVC)

پس مقاومت قابل توجهی هم در برابر شعله و شعله ور شدن خواهد داشت. استحکام کششی بسیار بالای این ماده پلیمری نیز کمک می‌کند تا پی‌ وی‌ سی در مقابل آسیب‌هایی از قبیل تغییر شکل دادن مقاوم باشد.

این محصول به دلیل برخورداری از ساخت و ساختار ویژه در اثر تماس و با قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی، مواد معدنی و اسیدی و یا قلیاهای رقیق شده دچار آسیب نمی‌شود. محصولات ساخته شده با پی‌ وی‌ سی را می‌توانند به طور کامل بازیافت نموده و دوباره مورد استفاده قرار دهند و یا از خاصیت عایق بودن آن در برابر نیروی الکتریسیته بهره‌مند شوند.

این محصول در برابر حشرات موذی مقاوم بوده و می‌توانید آن را به ساده‌ترین شکل ممکن و با کمترین میزان هزینه نگهداری کنید. فرایند نصب و بهره‌برداری از محصولات ساخته شده با پلی وینیل کلراید بسیار آسان است.

این مواد گزینه‌ای مناسب و کاربردی برای مواقعی هستند که می‌خواهید محصولات مورد نظرتان از عمر و دوام طولانی مدت در فضای باز برخوردار باشند. محصولات ساخته شده با ماده پی‌ وی‌ سی در برابر تغییرات دمایی مقاوم بوده و به زودی دچار آسیب نمی‌شوند. امکان رنگ آمیزی و یا تغییر رنگ این مواد نیز وجود دارد.

دیگر مزایای پی‌ وی‌ سی

  • ضد آتش بودن
  • ضد آب و رطوبت بودن
  • مانع حرارت بودن
  • ضد ضربه و ضد خش بودن
  • قابلیت تمیز کردن بسیار ساده و آسان
  • برخورداری از وزن کم

انواع پی‌ وی‌ سی

پلی‌ وینیل ‌کلراید را می‌توان بر اساس روش سنتز و یا درجه پلیمریزاسیون در انواع مختلفی دسته‌بندی کرد که از هر کدام می‌توانید در موارد و مصارف خاصی استفاده کنید. دو دسته اصلی این مواد pvc‌های گرید اس S و گرید E هستند که به آن‌ها سوسپانسیون و امولشن نیز گفته می‌شود.

pvc گرید S و گرید E

هر کدام از انواع این محصولات به لحاظ درجه پلیمریزاسیون و طول زنجیره‌ها در انواع مختلفی جای می‌گیرند. برای بیان درجه پلیمریزاسیون پلی وینیل کلراید در صنعت از پارامتری به عنوان K value کمک می‌گیرند. هرچه این عدد بزرگتر باشد به این معنا است که طول زنجیره پی‌ وی‌ سی بالاتر است.

به بیان دیگر درجه پلیمریزاسیون بالاتر pvc کمک می‌کند تا این محصول خواص مکانیکی متفاوتی به دست آورد. برای نمونه مقاومت آن در برابر ضربه افزایش یافته و یا میزان کشش و درجه انعطاف پذیری آن متفاوت شود. با این حال و در این شرایط یعنی با افزایش درجه پلیمریزاسون شکل پذیری پی وی سی و فرایند شکل دهی به آن نیز سخت تر خواهد شد.

طبق یک دسته‌بندی دیگر می‌توان پلی وینیل کلراید را در سه فرم سخت، انعطاف پذیر نرم و پلی وینیل کلراید آرایش یافته دسته‌بندی کرد. از میان این مواد پی‌ وی‌ سی نرم و یا قابل انعطاف، نرم‌تر از سایرین بوده و انعطاف پذیری آن نیز بیشتر از پی‌ وی‌ سی نوع سخت است.

پلی‌ وینیل کلراید آرایش یافته نوع دیگر این محصولات پرکاربرد بوده که خواص مکانیکی آن بسیار بیشتر از پلی وینیل کلراید سخت و انعطاف پذیر نرم است. چراکه در این ماده زنجیره‌های پلیمر در جهت مناسبی آرایش پیدا کرده‌اند.

حتمی بخوانید   ورق فومیزه چیست ؟

این عامل نیز سبب شده تا این نوع پی وی سی به لحاظ مقاومت در برابر کشش، خستگی و یا انعطاف پذیری، مقاومت در برابر ضربه و….. برتری‌ها و مزایایی نسبت به فرم سخت و نرم پیدا کند.

پلی وینیل کلراید (PVC) یک ماده ترموپلاستیک با مقاومت بالا است. pvc به طور گسترده در برنامه هایی مانند لوله ها، دستگاه های پزشکی و عایق سیم و کابل استفاده می شود … لیست بی پایان است. pvc سومین پلیمر پلاستیک مصنوعی پرتولید در جهان است. بنابراین، PVC چیست؟ از چه چیزی تشکیل شده است؟ چگونه آن را پردازش کنیم؟ اطلاعات فنی دقیق در مورد پلی وینیل کلراید و ویژگی های آن را دریافت کنید.

پی وی سی (پلی وینیل کلراید) چیست؟

پلی وینیل کلراید (PVC یا وینیل) یک پلیمر ترموپلاستیک اقتصادی و همه کاره است. به طور گسترده در صنعت ساختمان و ساخت و ساز برای تولید پروفیل درب و پنجره استفاده می شود. همچنین در موارد زیر کاربرد دارد:

  • لوله های آب آشامیدنی و فاضلاب
  • عایق سیم و کابل
  • سایل پزشکی و غیره

پی وی سی سومین ترموپلاستیک بزرگ جهان پس از پلی اتیلن و پلی پروپیلن است. پی وی سی  یک ماده جامد سفید و شکننده است که به صورت پودر یا گرانول موجود است. پی وی سی اکنون در چندین کاربرد جایگزین مصالح ساختمانی سنتی شده است. این مواد شامل چوب، فلز، بتن، لاستیک، سرامیک و … در چندین کاربرد می باشد. در ادامه چند وِیژگی پرکاربرد پی وی سی را اشاره خواهیم کرد :

  1. سبک وزن
  2. بادوام
  3. کم هزینه
  4. پردازش پذیری آسان

PVC به چند صورت وجود دارد ؟

پلی وینیل کلراید به طور گسترده در دو دسته موجود است: انعطاف پذیر و سخت .

PVC پلاستیکی یا منعطف (چگالی: ۱.۱-۱.۳۵ گرم بر سانتی متر مکعب):

PVC انعطاف پذیر با افزودن نرم کننده های سازگار به PVC که بلورینگی را کاهش می دهد تشکیل می شود. این نرم‌کننده‌ها مانند روان‌کننده عمل می‌کنند و در نتیجه پلاستیک شفاف‌تر و انعطاف‌پذیری ایجاد می‌کنند. گاهی اوقات این نوع PVC را PVC-P می نامند.

پی وی سی غیر پلاستیکی یا سخت (چگالی: ۱.۳-۱.۴۵ گرم بر سانتی متر مکعب):

پی وی سی سخت بسیار مقرون به صرفه است.  این نوع پی وی سی مقاومت بالایی در برابر ضربه، آب، آب و هوا، مواد شیمیایی و محیط های خورنده دارد. این نوع PVC با نام های UPVC، PVC-U یا uPVC نیز شناخته می شود.

مزایا و معایب پی وی سی سخت  و انعطاف پذیر چیست؟

پی وی سی سخت

مزایا

معایب

 بسیار کم هزینه  و سختی بالایی دارد. فرآیند ذوب دشوار است.
در برابر شعله مقاوم است . مقاومت در برابر ترک خوردگی  ضعیف است
سازگار با FDA و همچنین برای کاربردهای شفاف مناسب است در دمای ۵ درجه سانتی گراد شکننده می شود .
مقاومت شیمیایی بهتر از PVC پلاستیکی شده دارد. ———
عایق الکتریکی خوب و مقاومی است ———
ثبات ابعادی خوب در دمای اتاق دارد. ———
حتمی بخوانید   کاربرد ورق فومیزه

پی وی سی  انعطاف پذیر

مزایا

معایب

کم هزینه، انعطاف پذیر و قدرت ضربه بالایی دارد. خواص این نوع پی وی سی  می‌توانند با گذشت زمان تغییر کنند.
مقاومت خوب در برابر اشعه ماوراء بنفش، اسیدها، قلیایی ها، روغن ها دارد. مورد حمله کتون ها؛ برخی از گریدهای متورم یا مورد حمله هیدروکربن‌های کلردار و معطر، استرها، برخی اترها و آمین‌های معطر و ترکیبات نیترو قرار می گیرد.
عایق الکتریکی خوب و مقاومی است در دماهای بالا تمایل به تخریب دارد       .
غیر قابل اشتعال و همه کاره است. برای تماس مواد غذایی با برخی نرم کننده ها مناسب نیست.
پردازش آسانی دارد. مقاومت شیمیایی کمتر از پی وی سی سخت دارد.

 

روش های اتصال پی وی سی

PVC Pipe

مواد پی وی سی را می توان با استفاده از تکنیک های مختلف اتصال متصل کرد. باندینگ پی وی سی را به محصول نهایی تبدیل می کند. تمام تکنیک های جوشکاری شامل اعمال یا تولید گرما است. حرارت مواد را نرم می کند در حالی که فشار در کنار هم اعمال می شود.

آیا PVC قابل بازیافت است؟

محصولات ساخته شده از PVC  صد درصد  قابل بازیافت هستند. اتخاذ یک مسیر بازیافت مناسب برای PVC دارای ارزش اقتصادی و دارای مزایای زیست محیطی بسیار بالایی  است. روش های کلیدی برای بازیافت PVC عبارتند از:

بازیافت مکانیکی

در بازیافت مکانیکی، ضایعات PVC از طریق خرد کردن، الک کردن و آسیاب کردن تصفیه می‌شوند. بسته به ترکیب، کیفیت بازیافت ها می تواند بسیار متفاوت باشد.

با استفاده از تکنیک‌های مختلف دانه‌بندی یا پودری مجدداً فرآوری می‌شود و مجدداً در تولید استفاده می‌شود. بازیافت های “با کیفیت بالا” را می توان مجدداً در انواع مشابه استفاده کرد. بازیافت های “کیفیت پایین” را فقط می توان در محصولات ساخته شده از مواد دیگر استفاده کرد.

 

بازیافت مواد شیمیایی

بازیافت شیمیایی پلیمرها را به مونومرها و مواد دیگر تجزیه می کند.مونومر – برای تولید پلیمرهای جدید استفاده می شود و

سایر مواد  به عنوان مواد اولیه در فرآیندهای صنایع شیمیایی پایه استفاده می شود. کلر به شکل HCl آزاد می شود که می تواند مجدداً استفاده شود یا خنثی شود تا محصولات مختلف را تشکیل دهد. تثبیت‌کننده‌های حاوی فلزات سنگین عمدتاً به بقایای جامد ختم می‌شوند که به احتمال زیاد باید دفن شوند.

بازیافت مواد اولیه

معمولاً شامل عملیات حرارتی جریان زباله PVC با بازیابی هیدروژن کلرید است. سپس می توان آن را به فرآیند تولید PVC بازگرداند یا در فرآیندهای دیگر استفاده کرد.پی وی سی بازیافتی را می توان برای تولید بسته بندی، فیلم و ورق، کلاسورهای گشاد، لوله ها، پشتی فرش، جعبه های الکتریکی، کابل ها و موارد دیگر استفاده کرد.

آیا پی وی سی سمی است؟

چند سالی است که PVC به دلیل موارد زیر مورد بررسی قرار گرفته است:

  • وجود محتوای کلر
  • استفاده از مواد افزودنی مانند نرم کننده ها

نگرانی در مورد تأثیر منفی این مواد چند سالی است مورد تحقیق قرار گرفته است.  و می توان گفت این مواد افزودنی بر محیط زیست و سلامت انسان تأثیر می گذارد.

 

 

جواب دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفا ایمیل معتبر وارد کنید.
You need to agree with the terms to proceed

مقالات بیشتر
keyboard_arrow_up